سد میل اصلاندوز مغان
اکتبر 7, 2017
تپه نادری یا نادر شاه تپه سی آصلاندوز مغان
اکتبر 8, 2017
سد میل اصلاندوز مغان
اکتبر 7, 2017
تپه نادری یا نادر شاه تپه سی آصلاندوز مغان
اکتبر 8, 2017

شهرستان پارسا آباد مغان:

شهرستان پارسا آباد مغان در شمال غرب کشور، شمال شرقی آذربایجان ایران و شمال استان اردبیل و در منطقه مغان بین ۳۹ درجه و ۸ دقیقه تا ۳۹ درجه و ۴۲ دقیقه عرض شمالی و ۴۷ درجه و ۵۲ دقیقه تا ۴۸ درجه و ۶ دقیقه طول شرقی واقع است. این شهرستان قسمت پهناوری از نواحی شمالی جلگه مغان را در برگرفته است.

پارسا آباد مغان از شمال و شرق به جمهوری آذربایجان، از جنوب به بیله سوار مغان و گئرمی مغان و از غرب به شهرستان اصلاندوز مغان محدود میباشد. این شهرستان ۱۳۴۰ کیلومتر مربع مساحت دارد که معادل ۲۲ درصد مساحت مغان و ۷ درصد مساحت استان اردبیل میباشد.

این شهرستان در جلگهای هموار قرار گرفته و به غیر از دامنه کوه های خوروزلو داغلاری میباشد، بقیه نقاط آن صاف مسطح میباشد. دریاچه مصنوعی شهرک مغان در این شهرستان قرار دارد. آب و هوای آن هم معتدل و گرم است. بارش اغلب به صورت باران صورت می گیرد و میزان آن سالانه بین ۳۰۰ تا ۴۰۰ میلی متر میباشد.

براساس سرشماری عمومی نفوس و مسکن در آبانماه سال ۱۳۷۵ شهرستان پارسا آباد مغان ۲۳۱۸ ۲ خانوار و ۶۳۲ ۱۳۶ نفر جمعیت داشته که از این تعداد ۳۲۳ ۶۳ نفر یعنی حدود ۴۵/۶۳ درصد در نقاط شهری و ۳۰۹ ۷۳ نفر یعنی حدود ۵۲/۷۴ درصد در نقاط روستایی ساکن بودهاند.

بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵ هم این شهرستان ۶۳۴۱۶ خانوار و ۶,۱۳۱ ۱۶ نفر جمعیت داشته که از این تعداد ۱۸۵۲۸ خانوار با ۸۹,۰۳۲ نفر جمعیت در شهرها و ۱۵۶۳۸خانوار با ۹ ۷٫۰۹ ۷ نفر جمعیت در روستاها ساکن بوده اند. هم چنین سرشماری سال ۱۳۹۰ هم نشان میدهد که در این شهرستان ۴٫۰۶۵ ۴ خانوار با ۱۷۳٬۱۸۲نفر جمعیت سکونت داشته اند بر اساس همین آمار از این تعداد ۳ ۲۴٫۹۳ خانوار با ۹۶٬۲۷۹ نفر جمعیت در شهرها و ۱۹٬۱۳۲ خانوار با ۷۶٫۹۰۳ نفر جمعیت در روستاها سکونت داشته اند

شهرستان پارسا آباد مغان ۴۰هزار هکتار اراضی کشاورزی دارد که در ۱۵ هزار هکتار ان گندم، ۱۴۰۹ هکتار جو، ۱۴۹۴۰ هکتار پنبه، ۵۲ ۴۵ هکتار علوفه، ۴۰۳۰ هکتار چغندرقند ۱۴۹ هکتار دانه های روغنی گشت می شود. پرورش انواع دام و بافت انواع صنایع دستی از دیگر فعالیتهای مردم ساکن در این شهرستان میباشد. وجود مجتمع عظیم کشت و صنعت مغان و پارس این شهرستان را از نظر اقتصادی حائز اهمیت فراوان نموده است.

براساس آخرین تقسیمات کشوری، شهرستان پارسا آباد مغان از سه بخش مرکزی و اسلام آباد، تازه کند و شش دهستان و دویست و چهار آبادی تشکیل شده است.

مرکز این شهرستان، شهر پر جمعیت، آباد و زیبای پارسا آباد مغان میباشد که در ۴۷ درجه و ۵۳ دقیقه و ۳۰ ثانیه طول شرقی و ۳۹ درجه و ۳۹ دقیقه و ۳۰ ثانیه عرض شمالی قرار دارد. پارسا آباد مغان ۴۰ متر از سطح دریاهای آزاد ارتفاع دارد.

موقعیت شهر پارس آباد مغان

شهر پارس‌آباد یا پارساآباد یکی از شهرهای استان اردبیل و منطقه ساوالان در شمال غربی ایران در مرز جمهوری آذربایجان است. نام صحیح این شهر موغان شهر می باشد.

 

فاصله شهر پارس آباد مغان با سایر شهرهای استان و شهرستانها به قرار ذیل می باشد:

با شهر اصلاندوز مغان: ۵۰ کیلومتر

با شهر اسلام آباد مغان: ۱۵ کیلومتر

با شهر تازه کند مغان: ۲۰ کلیومتر

با شهر بیله سوار مغان: ۶۰ کلیومتر

با شهر جعفرآباد مغان: ۳۰ کیلومتر

با شهر گئرمی مغان: ۹۰ کیلومتر

با شهر تازه کند انگوت مغان: ۱۰۵ کیلومتر

با شهر مشکین شهر: ۱۸۰ کیلومتر

با شهر سرعین: ۲۳۰ کیلومتر

با شهر اردبیل: ۲۰۰ کیلومتر

یا شهر نیر: ۲۳۵ کیلومتر

با شهر نمین: ۲۲۵ کیلومتر

با شهر کیوی: ۲۹۰ کیلومتر

با شهر خلخال: ۳۲۰ کیلومتر

با شهر آستارا: ۲۸۰ کیلومتر

با شهر جلفا: ۲۷۰ کیلومتر

با شهر تبریز: ۳۳۰ کیلومتر

با شهر اورمیه: ۴۷۰ کیلومتر

با شهر زنجان: ۴۶۰ کیلومتر

با شهر قزوین: ۶۲۰ کیلومتر

با شهر تهران: ۷۷۰ کیلومتر

با شهر مشهد: ۱۵۱۵ کیلومتر

با شهر اصفهان: ۱۰۶۰ کیلومتر

با شهر شیراز: ۱۵۳۵ کیلومتر

با شهر اهواز: ۱۳۴۰ کیلومتر

با شهر بندر چابهار: ۲۴۹۵ کیلومتر

با شهر بندرعباس: ۱۹۷۰ کیلومتر

 

فهرست آثار دیدنی شهرستان پارسا آباد مغان

۱) کارخانجات منطقه (بخشهای مرکزی پارس آباد مغان و اسلام آباد مغان)

۲) آبشار قیرخ پیلله (چهل پله) (بخش مرکزی پارس آباد مغان)

۳) شهرک مغان و دریاچه زیبای شهرک طالقانی (بخش اسلام آباد مغان)

۴) باغات کشت و صنعت (بخشهای مرکزی پارس آباد مغان، تازه کند قدیم و اسلام آباد مغان)

۵) تالابهای زیبا از جمله تالاب توپراق کندی (بخش اسلام آباد مغان)

۶) سواحل زیبای آراز یا ارس (بخشهای مرکزی پارس آباد مغان و اسلام آباد مغان)

۷) کانالهای آبرسانی (بخشهای مرکزی پارس آباد مغان، تازه کند قدیم و اسلام آباد مغان)

۸) مزارع و کشتزارهای منطقه (بخشهای مرکزی پارس آباد مغان، تازه کند قدیم و اسلام آباد مغان)

۹) مزارع و شالیزارهای زیبا و دیدنی پنبه و برنج (بخش مرکزی پارس آباد مغان)

۱۰) اولتان قالاسی (روستای اولتان، بخش مرکزی پارس آباد مغان)

۱۱) مسجد غریبان (غریبه مسجد) (قیشلاق بخش مرکزی پارس آباد مغان)

۱۲) مقبره مرحوم سید علیش (قبرستان شهر پارسا آباد مغان)

۱۳) تپه های تاریخی قوشا تپه، غیبعلی، آق توره، قارا توره (بخش مرکزی پارس آباد مغان)

۱۴) نوع معیشت و زندگی عشایری (بخشهای مرکزی پارس آباد مغان، تازه کند قدیم و اسلام آباد مغان)

۱۵) منطقه حفاظت شده پرورش اهوی مغان (بخش مرکزی پارس آباد مغان)

۱۶) نوار مرزی ایران و جمهوری آذربایجان (بخشهای مرکزی پارس آباد مغان، تازه کند قدیم و اسلام آباد مغان)

۱۷) روستای گردشگری دوست کندی (بخش مرکزی پارس آباد مغان)

۱۸) قشلاق فتحعلی قشلاقی (بخش اسلام آباد مغان)

طبیعت شهرستان پارس آباد مغان

اين شهرستان بين مدارهاي ۳۹ درجه و ۱۲ دقيقه تا ۳۹ درجه و ۴۲ دقيقه عرض شمالي و ۴۷ درجه و ۱۰ دقيقه تا ۴۸ درجه و ۲۱ دقيقه طول شرقي از نصف النهار گرينويچ واقع شده است.

نقشه هوایی شهر پارس آباد مغان

شهر موغان شهر (پارسا آباد مغان) دومین شهر استان بعد از اردبیل از لحاظ جمعیت می باشد و در حال کل جزء شهرهای مهاجر پذیر منطقه آذربایجان می باشد.

نمای کلی از شهر پارساآباد موغان

وجه تسمیه شهر پارساآباد موغان

نام این شهر به روایتی درست یا غلط از کلمه پارسا، که فامیل مدیر عامل شرکت شیار آذربایجان که در سال ۱۳۳۰ شمسی این شهر را بنیان نهاد، برگرفته شده امّا بعدها به دلیل اشکال و غلط در تلفّظ دو حرف آ بصورت پشت سرهم یکی از الفها حذف و شکل نوشتاری پارس‌آباد صورت امروزی خود را یافت. زبان عموم مردم شهر مثل شهرهای دیگر منطقه مغان و مناطق آذربایجان، ترکی آذربایجانی می باشد.

طبیعت سر سبز کلزا در دشت مغان

شهر توریستی پارس‌آباد مغان منطقه‌ای است مسطح که در جلگه‌ای هموار با آب و هوایی معتدل تا گرم قرار دارد. فاصله آن تا مرکز استان اردبیل ۲۲۰ کیلومتر می‌باشد. جلگه سرسبز پارس‌آباد مغان مستعدترین خاک و مطلوب‌ترین شرایط آب و هوایی را برای کشاورزی، دامپروری و باغداری داراست.

کناره رود ارس در دشت مغان

شرکت بزرگ کشت و صنعت و دامپروری مغان بزرگترین شرکت کشاورزی صنعتی در نوع خود در کشور و در منطقه با حجم عملیات زراعت، دامپروری و صنعایع سبک و متوسط در همین شهرستان دایر است همچنین وجود کارخانه قند، کمپوت سازی، مرباسازی، پنبه پاک کنی و کارگاه تولید لبنیات رونق خاصی به این شهرستان داده است. پوشش گیاهی منطقه بیشتر بصورت علفهای مرتع مرغوب می‌باشد و عشایر شاهسون با حفظ نژاد و سنتهای خویش هنوز در منطقه مغان به حیات خویش ادامه می‌دهند.

از محصولات کشاورزی و دامی پارسا آباد مغان می‌توان به سیفی جات، پنبه، چغندر قند، ذرت، گندم، برنج، حبوبات، دانه‌های روغنی، کنجد، و انواع میوه جات اشاره کرد.

باغات میوه در دشت سرسبز مغان

فرودگاه پارس‌آباد مغان به جهت حاصل خیز بودن منطقه و آمد و شد کارشناسان مختلف و توریست‌ها احداث شده که پروازهای هفتگی به تهران و بالعکس را دارا می‌باشد. این فرودگاه به عنوان قدیمی‌ترین فرودگاه استان اردبیل در سال ۱۳۵۲ تأسیس و در سال ۱۳۸۱ از شرکت کشت و صنعت و دامپروری مغان منفک و تحویل شرکت مادر تخصصی فرودگاه‌های کشور شد؛ که سند آن پس از ۱۲ سال، در سال ۱۳۹۲ به نام این شرکت ثبت شد.


از مهم ترین جاذبه های گردشگری شهرستان پارسااباد موغان می توان به قله اولتان، عشایر شاهسون (ایل سون)، بافت ورنی (صنایع دستی)، کناره زیبای توریستی رود آراز (ارس) و …. اشاره کرد.

صنایع دستی ورنی مغان

فرش بافی مهم‌ترین صنایع دستی منطقه مغان است. عشایر و روستاییان منطقه مغان در استان اردبیل ورنی‌های نفیسی تولید می‌کنند که نقش و نگارهای زیبای روی بدنه آن‌ها بیش تر از طبیعت منطقه مغان و شیوه زندگی عشایری شاهسون الهام گرفته است.

گروه اولدوز مغان با استقرار در منطقه مغان منتظر شما عزیزان در این دیار فرهنگی، تاریخی و طبیعی می باشد.

4 دیدگاه

  1. […] میرزانژاد، رئیس اداره حفاظت محیط زیست پارس آباد مغان از تولد ششمین نسل آهوی موغان در سایت تکثیر و احیای آهوی […]

  2. مهدی گفت:

    عالی . خیلی عالی . حتی ویکی پدیا هم در حد شما اطلاعات نداده

    • آراز مغان گفت:

      سلام
      ممنون از لطفا جنابعالی. اگر از جاذبه های منطقه مغان اطلاعات یا روستای تاریخی و طبیعی اطلاع دارید به همکاران ما اطلاع دهید تا در این مورد گزارشی در وب سایت قرار دهیم.

  3. مردمدار گفت:

    سلام علیکم و عرض ادب
    اینجانب سالها پیش در استان اردبیل کارمند بوده ام و در خدمت عشایر مغان هم بوده ام و فرهنگ و نجابت و شرافت ترک مغان را می دانم حماسه سارای انقدر زیباست که نجابت زن ترک را می رساند اینجانب همیشه در مقابل نجابت زن ترک احساس حقارت کرده و احترام نموده ام و حتی در یک شهر دور که ترک زباان وجود نداشت برای دیدن فیلم سیمنای سارای برای اولین بار در ۴۰ سال گذشته با خانواده ام برای دیدن فیلم سارای به سینما رفتم و ۳ سانس هم نشستم و گریه احساسی نمودم درود بر شما این موسیقی سارای را دوست دارم انرا لطفا در لینک ببینید و بشنوید

دیدگاهتان را بنویسید