قلعه اولتان پارسآباد مغان به پایگاه ملی تبدیل میشود
نوامبر 12, 2019قیز قالاسی بیله سوار مغان
دسامبر 4, 2019تاریخچه و مناطق جغرافیایی بادام زمینی
بادام زمینی (همچنین پسته شامی، بادام کوهی یا پسته زمینی)، نام علمی Arachis hypogaea است. این گیاه بومی در حوزه جغرافیایی آمریکای جنوبی به ویژه برزیل است و از آنجا به نقاط گوناگون جهان برده شده است. بوته آن که یکساله است ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر ارتفاع دارد. آب و هوای گرم برای کشت این گیاه مناسب است. بادام زمینی دارای ساقهای راست است. برگهای آن مرکب از دو زوج برگچه است و گلهای آن در دو نوع متفاوت به رنگ زرد که پس از تلقیح، دم گل خم میشود و به سطح خاک میرسد و سپس کمکم در خاک فرو رفته، میوه در داخل خاک بوجود میآید.
مناطق کشت بادام زمینی در جهان و ایران
برترین تولیدکنندگان بادام زمینی در جهان عبارتند از: چین، هندوستان، ایالات متحده آمریکا، نیجریه، میانمار، اندونزی، آرژانتین، چاد، سنگال، غنا، برزیل، ترکیه و همچنین در ایران و آذربایجان هم بخش مهمی از مزارع به کشت بادام زمینی اختصاص می یابد.
در ایران نیز مناطق مهم کشت بادام زمینی عبارتند از: منطقه مغان و شهرستان کیوی (استان اردبیل)، گیلان (آستان اشرفیه، لشت نشاء، آبکنار، انزلی، حوزه تالش و صومعه سرا)، خوزستان (شوش، دزفول)، دشت گرگان (استان گلستان)، کرمان (جیرفت) و سایر مناطق اختصاص داده شده است.
ارزش غذایی بادام زمینی
بادام زمینی منبعی برای پروتئین، ولی از آنجا که دارای بعضی انواع آمینو اسیدهای ضروری مانند لیزین، سیستین و متیونین نیست توصیه میشود به همراه مواد غذایی مکمل استفاده شود مثل بدنسازان یا سایر ورزشکاران. همچینین از بادام زمینی روغن نیز تهیه می گردد.
بادام زمینی در منطقه مغان
منطقه مغان از مهم ترین مراکز و قطب تولید بادام زمینی در آذربایجان و ایران می باشد. در سالهای اخیر کاشت این محصول بیشتر شده که بطوریکه به عنوان قطب تولید بادام زمینی در ایران و آذربایجان شده است.
برداشت بادام زمینی در منطقه مغان
برداشت بادام زمینی در منطقه مغان از اوایل مهر شروع تا اواخر آبان و یا حتی اواسط آذر ادامه مىيابد.
گروه اولدوز مغان آمادگی پذیرش گروه های علاقمند به بازدید و مشارکت در فصل کاشت، داشت و برداشت بادام زمینی را دارد. انشالله یکی از هدفهای گروه برگزاری جشنواره برداشت بادام زمینی در منطقه مغان می باشد.
گردآوری: گروه اولدوز مغان