برنج منطقه مغان
آوریل 7, 2019
اولین نشست مشترک فرمانداران منطقه مغان برگزار شد
آوریل 9, 2019
برنج منطقه مغان
آوریل 7, 2019
اولین نشست مشترک فرمانداران منطقه مغان برگزار شد
آوریل 9, 2019

ویژگیهای ذرت منطقه مغان

 

محصول ذرت با نام نام علمی Maize یا Corn گیاهی از خانواده غلات و گندمیان است. ذرت، گیاه بومی آمریکا بوده و در نتیجه بهترین نوع ذرت در آمریکا به عمل می آید و یکی از مهمترین محصولات کشاورزی در آمریکا می باشد. ذرت سازگاری زیادی با شرایط مختلف آب و هوایی و خاک دارد. از دانه ذرت می توان در تغذیه انسان ها و هم به عنوان علوفه دام استفاده کرد. دانه ذرت علاوه بر مصرف غذایی به جای آرد گندم نیز استفاده می شود و دارای مقدار زیادی نشاسته است.

 

خاصیت داروئی ذرت:

محصول ذرت دارای ارزش غذایی بسیار فراوانی است در آن بعلت نداشتن گلوتن (ماده چسب گندم) قابلیت تهیه نان را ندارد. بنابراین برای تهیه نان ذرت در آنرا با در سایر غلات مخلوط می كنند.

۱- پماد ذرت خشك كننده زخمها می باشد.

۲- ذرت غذا و درمان خوبی برای پیشگیری سرطان است.

۳- استفاده مکرر از ذرت از كرم خوردگی دندان جلوگیری می كند.

۴- روغن ذرت كلسترول خون را پائین می آرود.

۵- روغن ذرت برای درمان اگزما و بیماریهای پوستی مفید است.

 

 

خاصیت درمانی كاكل ذرت

كاكل ذرت را قبل از رسیدن كامل میوه یعنی قبل از پژمرده شدن می چینند و بسرعت خشك می كنند. كاكل ذرت بعد از خشك شدن رنگ قهوه ای پیدا می كند.

برای درست كردن دم كرده كاكل ذرت، ‌مقدار ۳۰ گرم از آنرا در یك لیتر آب جوش ریخته و به مدت پنج دقیقه دم می كنند.

۱- دم كرده كاكل ذرت ادرار آور است و آرام كننده دستگاه ادراری است.

۲- درد و ناراحتی های دستگاه ادراری را تسكین می دهد.

۳- سنگ مثانه، ‌التهاب، ‌ورم مثانه و درد مثانه را از بین می برد.

۴- كاكل ذرت بطور كلی دستگاه ادراری را تمیز می كند.

 

بغیر از كاكل ذرت از برگ و ریشه و ساقه بلال نیز استفاده طبی بعمل می آید.

۱- جوشانده ساقه وسط بلال خونریزی از بینی را بند می آرود.

۲- برای دفع سنگ مثانه از جوشانده برگهای بلال استفاده كنید.

۳- جوشانده ریشه ذرت برای سوزش مجاری ادراری مفید است.

۴- جوشانده وسط بلال درد شكم و معده را از بین می برد.

۵- در قدیم برای معالجه سوزاك از جوشانده ساقه بلال استفاده می كردند.

 

شرایط آب و هوایی برای رشد ذرت

ذرت در هر نوع آب و هوایی قابل کشت است ولی در آب و هوای گرم از رشد و نمو بهتری برخوردار است، همچنین زودرس تر شده و محصول بیشتری می دهد. علاوه بر وجود دمای کافی در طول دوره رشد باید به طور مداوم رطوبت کافی در اختیار گیاه باشد. نیازهای آبی ذرت در زمان تولید ریشه و تلقیح آن ها و همچنین در موقع بستن دانه ها به حداکثر خود می رسد. زیرا در این مراحل از رشد گیاه، کمبود آب به خصوص اگر همراه با بادهای گرم و خشک نیز باشد، در گرده افشانی و تشکیل دانه اختلال ایجاد کرده و قسمت های نوک ذرت فاقد دانه خواهد بود و یا دانه های ریزی تولید خواهد کرد. آزمایشات بر روی ذرت نشان داده که این گیاه برای تولید محصول کافی بیشتر از سایر سبزی ها در دوره رشد و نمو خود به آب نیاز دارد و سریع تر از سایر سبزی ها به کم آبی عکس العمل نشان می دهد.

 

خاک مناسب برای رشد ذرت

ذرت را در هر خاکی می توان کاشت ولی برای تولید زودرس ذرت از زمین های سبک شنی استفاده می شود و در بقیه موارد از زمین های سنگین لومی یا رسی لومی استفاده می گردد. چون در این نوع زمین ها کمبود آب کمتر دیده می شود. PH مناسب برای رشد ذرت ۶ تا ۶/۵ می باشد.

 

روش کاشت ذرت

جهت کاشت ذرت زمین را در پاییز خوب شخم زده و ۲۵ تا ۳۰ تن در هکتار کود دامی جهت تقویت زمین به خاک اضافه می شود. سپس در بهار خاک را خوب نرم می کنند. با توجه به این که ذرت رشد سریعی دارد بنابراین نیاز کودی آن بالاست. بنابراین در زمین های با خاک های مرغوب کود ازته را تا ۸۵ کیلوگرم در هکتار مصرف می کنند. نیاز ذرت به کود فسفر خیلی کم می باشد و میزان ۴۰ تا ۴۵ کیلوگرم در هکتار کافی است. ولی برعکس به کودهای پتاس احتیاج فراوانی دارد و میزان ۸۵ تا ۱۰۰ کیلوگرم مصرف می کنند. ذرت به کمبود روی حساس است و در صورت کمبود این عنصر نوارهای کم رنگی روی برگ ها ظاهر می شود و جوانه ها به رنگ سفید در می آیند.

زمان کاشت ذرت پس از رفع سرما در بهار صورت می گیرد. کاشت ذرت به دو صورت انجام می شود: روش خطی و روش پشته ای

در روش خطی یا ردیفی فواصل ردیف ها را ۷۵ تا۱۲۰ سانتی متر و فواصل بوته ها را ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر در نظر می گیرند و در روش پشته ای ، فواصل پشته ها را از یکدیگر ۹۰ سانتی متر در نظر گرفته و در هر پشته ۵ الی ۶ عدد بذر را می کارند. پس از سبز شدن، بوته های ضعیف را حذف کرده و تقریبا ۳ تا ۴ بوته باقی می ماند. کاشت ذرت به صورت پشته ای از کاشت ذرت به روش خطی بهتر است زیرا عمل گرده افشانی که به وسیله باد صورت می گیرد، آسانتر انجام می شود.

 

مناطق کشت ذرت در جهان و ایران

برترین تولیدکنندگان ذرت در جهان عبارتند از: ایالات متحده آمریکا، چین، برزیل، مکزیک، اندونزی، هند، فرانسه، آرژانتین، آفریقای جنوبی و اوکراین. همچنین در کشورهای ایران، آذربایجان و ترکیه هم ذرت کشت می گردد.

در ایران نیز مناطق مهم کشت ذرت عبارتند از: استانهای شمالی (گلستان، گیلان و مازندران) و منطقه مغان (استان اردبیل) بیشترین تولید ذرت در کشور به علت گرمسیری و مساعد بودن خاک را دارند. همچنین در استانهای آذربایجان غربی و شرقی، زنجان، خراسان، خوزستان و کرمانشاه نیز ذرت کاشته می شود.

 

ذرت در منطقه مغان (انبار غله آذربایجان)

منطقه مغان (شامل شهرستانهای اصلاندوز مغان، بیله سوار مغان، پارساآباد مغان و گرمی مغان) با تولید و کشت بیش از سی نوع محصول زراعتی از قطب های کشاورزی کشور محسوب می شود. انواع مختلف ذرت نیز کشت می ‌شود.

شهر پارس آباد مغان که در بخش شمالی استان واقع شده است مهمترین مرکز تولید ذرت بذری و دانه ای در استان است. حدود ۹۰ درصد از ذرت بذری و ۱۰۰ درصد سورگوم کشور در این منطقه تولید میشود.

 

شرایط مساعد برای کاشت ذرت در منطقه مغان

منطقه مغان به دلیل داشتن شرایط آب و هوایی بسیار مناسب برای کشت ذرت تنها منطقه در استان اردبیل است که ذرت به نوع صنعتی کشت می‌شود و بهترین زمان کشت در منطقه مغان از ۱۵ فروردین لغایت ۱۵ اردیبهشت هر سال می باشد.

 

لازم به یادآوری هستیم تیم فوتبالی به نام ذرت کاران مغان در منطقه مغان و لیگ استانی فعالیت ورزشی دارد.

 

گروه اولدوز مغان آمادگی پذیرش گروه های علاقمند به بازدید و مشارکت در فصل کاشت، داشت و برداشت ذرت را دارد. انشالله یکی از هدفهای گروه برگزاری جشنواره برداشت ذرت در منطقه مغان می باشد.

 

گردآوری: گروه اولدوز مغان

دیدگاهتان را بنویسید